Tuesday, 26 January 2016

Acheh..percutian yang mengguris hati


12 Syawal bersamaan 28 Julai 2015 yang lalu saya dan en.somi berangkat ke Acheh. Rombongan kami seramai 26 orang menaiki pesawat Air Asia... menerbangkan kami seawal jam 8.30 pagi dan mengambil masa  1 jam 40 minit ...kami sampai di Airport Sultan Iskandar Muda jam 10.00 pagi. Perbezaan masa lewat 1 jam berbanding waktu di Malaysia. Suhu agak panas dan berangin. Disana kami disambut oleh Pak Iwan (Pemandu Pelancung) yang begitu ramah dan kami dibawa kesebuah warung untuk membasahi tekak kerana ada sesetengah ahli rombongan yang agak kelaparan kerana tidak memesan makanan didalam penerbangan. Di Acheh kedai makan di panggil "Rumah Makan" Seterusnya kami dibawa ke perkuburan besar mangsa tsunami yang dikenali sebagai Perkuburan Masal Siron... seolah-olah sebuah padang rumput yang luas disitu seramai hampir 47000 (46,718 orang) mangsa tsunami di semadikan beramai-ramai tanpa diuruskan secara lengkap yaitu dikapankan dan disembahyangkan kerana keadaan mayat yang tidak dapat dikenali lagi. Kami sempat mengabdikan kenangan di perkuburan ini..sungguh memilukan .

Seterusnya kami dibawa untuk makan tengahari disebuah rumah makan dimana kebanyakan makanannya bolehlah dikatakan sedap dan seterusnya ke tempat penginapan di Hotel Medan yang terletak ditengah-tengah bandar Acheh yang mana tatkala tsunami melanda hotel ini terbabit sama. Setelah berehat dan menyegarkan badan kami dibawa ke Rumah Acheh yang merupakan rumah tradisional masyarakat Acheh.  Kesan-kesan tsunami disekitar bandar ini telah banyak berubah sama sekali ..seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku disini, hampir 99% penduduk disini adalah beragama islam dan mengamalkan ciri-ciri islam sejati.."Acheh Darussalam" yang dulunya dikenali dengan gelaran "Serambi Mekah". Acheh mempunyai undang-undang Islam yang tersendiri, selepas peristiwa tsunami pada disember 2004, Acheh telah berubah wajah. Sistem undang-undangnya mengikut syariah, tidak ada kelab malam atau apa-apa aktiviti yang melalaikan dan semua kedai atau urusniaga ditutup waktu solat jumaat.
Hari kedua 29 Julai 2015 ..selepas mengambil sarapan pagi kami dibawa melawat ke Muzeum Tsunami melewati lorong-lorang yang berliku-liku dan bunyi percikan air yang mengambarkan tsunami seolah-olah sedang berlaku. Kami dibawa ke galeri yang merupakan replika dan gambar-gambar tragedi tsunami yang amat mengguris perasaan dan naluri keibuan ku..ketika itu terlintas difikiran jika itu terjadi pada diri ku dan bagaimanakah harus ku teruskan kehidupan dengan sekelip mata apa yang kita miliki hilang tanpa kesan...Saya sempat menatap ribuan nama mangsa yang terkorban dalam tragedi itu.. Menurut Iwan kebanyakkan mangsa pada waktu kejadian berehat dirumah bersama keluarga atau membeli belah kerana berlakunya tsunami pada hari libur yaitu hari Ahad. Kebanyakkan warga Acheh berehat dan berlibur bersama keluarga. Tanpa sedar berderai air mata saya melihat nama-nama yang tertera dan kemuncaknya terdapat nama Allah..Sayu dan terhiris bila ribuan nama terpahat disitu.
Perjalanan seterusnya kami dibawa ke kampung Lampuo yang terletak begitu hampir dengan laut yang mana sebuah kapal nelayan seberat 20 tan tersadai diatas sebuah rumah... di sini saya sempat bertemu dengan beberapa orang warga tempatan yang terselamat dari bencana tersebut dengan pengalaman ngeri masing-masing. Salah seorang daripadanya dengan sebak menceritakan seluruh keluarganya, suami, ibu bapa dan 5 orang anaknya terkorban dalam tragedi tersebut dan beliau sendiri terombang ambing dihanyutkan ketengah laut hampir 10 jam sebelum diselamatkan oleh sebuah kapal nelayan dengan  hanya berpaut pada sekeping papan.

Beliau mempelawa saya dan en.somi ketingkat 2 rumah batu yang saya kira sebelum tsunami boleh dikatakan sebuah rumah mewah dimana terdamparnya kapal seberat 20  tan tersebut...dari riak wajah ibu tersebut ternyata penderitaan batin yang dihadapinya cukup perih. Perkongsian pengalamannya membuatkan saya sedar jika tragedi itu menimpa kepada diri kita..dapatkah kita menempuh hidup dalam keadaan sebegitu...Keseluruhan ahli rombongan saya lihat terkedu dan bersimpati keatas diri mereka yang kini tinggal naif dan dalam kemiskinan.

Disini saya sempat juga membeli beberapa buah tangan dan sedikit kudapan sebagai kenangan. Kami menunaikan solat maghrib bersama-sama warga acheh di Masjid Raya BaitulRahman satu-satu masjid yang masih utuh berdiri saat badaian tsunami dahulu. Menurut Iwan, satu kejadian pelik telah disaksikan saat tsunami menghentam keseluruhan bangunan disekitar kawasan masjid, seorang warga cina yang berniaga di sebuah kedai yang terletak di bukit berdekatan, ketara air yang mengganas berpecah dua seolah-olah mengelak dari memusnahkan masjid tersebut dan diberita beliau kini telah memeluk agama islam selepas kejadian tersebut.
Hari Ketiga kami dibawa ke Pulau Sabang atau titik 0km, disini bermulanya sempadan negara Indonesia. Kami tiba di Pelabuhan Ulee Lheue untuk menaiki feri ke Pulau Weh yang terletak diutara Banda Acheh dan mengambil masa 1jam 30 minit . Kami dibawa kepekan kecil yang dipanggil Pulau Sabang melalui jalan berbukit dan berliku-liku bagi melihat keindahan alam disana.  Semasa kejadian Tsunami kebanyakan penduduk disini terselamat , mereka lari kearah bukit bila tanda-tanda tsunami mula dihidu, dimana ikan-ikan terdampar dengan banyaknya dipantai, tidak seperti di Banda Acheh mereka yang terkorban kebanyakkannya sedang leka mengutip ikan-ikan yang banyak terdampar dipantai. Air laut yang bercampur belerang dan panas membuatkan kebanyakkan mayat-mayat yang ditemui tidak dapat dikenali sama sekali.
Sekembalinya dari pulau sabang kami dibawa ke Kampung Punge dimana sebuah kapal besi yang merupakan pusat bekalan generator eletrik seberat 2600 tan yang hanyut sejauh 5km dimana sebelum kejadian tsunami kapal besi ini ditempatkan dipelabuhan Ulee Lheue. Agak tak terjngkau difikiran kapal seberat itu boleh hanyut dan tersadai disini..MasyaAllah..kuasa Tuhan. Saya dan en.somi sempat menaiki bahagian atas kapal tersebut dimana dikatakan hanya seorang pekerja dikapal itu yang terselamat kerana tertidor. Bahagian hadapan kawasan kapal apong ini telah dibangunkan . Sebuah tugu peringatan telah dibina disini. seterusnya kami dibawa untuk makan malam..yang specialnya hidangan "ayam tangkap" disajikan. ayam goreng yang digoreng bersama daun pandan dan daun kari yang begitu rangup dan enak.

Hari Keempat kami dibawa kegerai-gerai yang menjual pelbagai kuih-kuih acheh yang lazat dan dikesempatan itu saya mengambil peluang untuk membeli sedikit kuih muih untuk dibawa pulang. Seterusnya kami dibawa ke Desa Lampuuk, dikawasan Lhoknga bagi melihat kebesaran Allah, dimana Desa Lampuuk ini begitu hampir dengan pantai menghadap Lautan Hindi.  Sebuah masjid masih berdiri teguh dimana kawasan disekitarnya ranap menjadi padang jarak padang terkukur.Masjid Ramatullah..dikatakan semasa berlakunya tsunami air mencecah hingga ke atas kubah masjid, ini jelas bila kita lihat bulan sabit yang terletak dipuncak kubah kelihatan senget dan bengkok..baik pulih masjid ini dan perkampungan kawasan ini dibiayai oleh kerajaan Turki..walaupun perkampungan ini sudah pulih tetapi saya dapati perkampungan ini sepi dan sunyi seolah-olah tiada berpenghuni. Saya sempat bertemu dan berbual dengan seorang penjual cenderahati yang terletak dihadapan masjid mengatakan keseluruhan keluarga abangnya lenyap dibawa air dan tidak dapat ditemui dan beliau yang dulunya menetap di Bukit Tinggi mengambil alih tanah pusaka aruah abangnya dan membuka sebuah kedai menjual cendehati. Sepanjang melalui pantai lampuuk kami melalui satu kawasan yang dulunya terdapat resort mewah dimana sebelum tsunami resort ini terkenal dengan nama "nikah satu malam" dan maksiat berleluasa disini. Tsunami pada pagi 26 disember itu telah melenyapkan keseluruhan kawasan dan tuan punya resort yang kebetulan pada malam itu beliau telah membawa keseluruhan ahli keluarganya bagi menyambut hari jadinya..dikhabarkan beliau menetap di Medan..Nauzubillah!! ketika kami melalui kawasan ini hanya kelihatan pohon-pohon hijau dan seolah-olah terdapat sebuah padang disitu.

Sebelum pulang Ke Malaysia petanghari tersebut, saya sempat membeli beberapa helai telekung acheh dan beberapa helai kain pasang yang begitu murah untuk dibawa pulang.  
sesungguhnya apa yang kita dengar tidak sama dengan apa yang kita lihat sendiri.. Kesan tsunami acheh walaupun sudah sebelas tahun berlalu , kenangan dan kesannya amat mendalam dihati saya dan sesekali saya memuhasabah diri bahawa Kekuasaan Allah melebihi dari apa yang dijangka..Kun Phayakun..
didalam muzeum tsunamididalam masjid Raya BaitulRahmankesan resort yang dikatakan kawin satu malam hanya tinggal kawasan lapang sahaja
pulau sabang1 comment: