Thursday, 1 November 2012

Catatan ke Tanjong Piai..The Southern Most Tip of Mainland AsiaDari dulu lagi aku ingin sangat untuk mengunjungi tanah penghujung paling selatan tanah besar Asia ini tapi tidak kesampaian..tiba-tiba En.Somi membuka mulut mengajak aku melawat tempat tersebut..apa lagi  kecil tapak tangan tangan besar lagi padang bola aku menyahut ajakannya..yesss!!!
Bertolak dari Bandar Batu Pahat dalam jam 10.00 pagi..selesai sarapan pagi kami pun bertolak kesana..melalui Pekan Rengit, Benut sebelum sampai ke bandar Pontian...lama sungguh aku tidak kesini..asyik-asyik ke sebelah utara... tak jengah keselatan dah...aku lihat bandar Benut berubah sama sekali begitu juga Pontian..hampir 2 1/2 jam menaiki kereta kami pun sampailah ke Tanjong Piai..memasuki daerah ini seolah-olah berada di daerah Sungai Besar, Selangor..apa tidaknya melalui kampong-kampong melayu..kami terus ke chalet yang terletak di tepi laut ala-ala D'Muara di Sg.Hj.Dorani, Sungai Besar tu..nak tidor sini ke yang?En.somi membuka mulut..mestilah..dah sampaikan? balas aku...nasib kami agak kurang baik..penjaga chalet memberitahu semua bilik telah penuh...ada  2 kumpulan telah menghuni chalet-chalet tersebut..antaranya dari MRSM..satu lagi entah dari mana aku tak berapa ingat...En.Somi dengan muka 20sen memohon takkan satu pun tak da kosong?nasib menyebelahi kami, setelah disemak masih ada 2 lagi bilik kosong..dan dapatlah kami bermalam disana..rezeki katakan!...tapi tidak menghadap ke laut..cuma menghadap kemuara sungai ..takpalah! bisik aku pada En.Somi yang tersengeh-sengeh melihat gelagat aku yang keriangan kerana masih ada bilik kosong...yang seronoknya aku lihat banyak kapal-kapal dagang yang besar sedang berbaris menunggu giliran untuk masuk ke Pelabuhan Tanjong Pelepas yang tidak jauh dari titik selatan ini..


setelah menikmati makan tengahari yang agak melucukan..apa taknya..aku meminta untuk sepinggan nasi goreng kampong sais s yang aku kira separuh sahaja..(aku ni mana pernah makan habis..badan je nak naik) dan en.somi meminta sais m dan sotong goreng pedas...sekali datang..ha! ambik kau! satu pinggan hidang..hahaha untuk 4 orang makan...nak tak nak terima aja lah..dan terpaksa bungkus lebihan nasi goreng cina untuk dibawa ke bilik..manalah tau bila kelaparan nanti ada gak rezeki yang nak di soru...
Keadaan bilik dichalet agak sederhana dengan bayaran (untuk kakitangan kerajaan) sebanyak RM 225 semalam dan lengkap dengan kemudahan seperti hotel-hotel biasa. Setelah berehat En.Somi mengajak aku melihat titik paling selatan tersebut..tidak jauh dari chalet tempat kami menginap..tapi kalau nak jalan kaki mahu keluar peluh jantan dibuatnya..nasib baik boleh menaiki kereta..apa lagi kami pun posinglah kat batu tanda titik paling selatan tu.....mak aii!
untuk melihat taman alam disitu kami dikenakan tiket sebanyak RM 5.00 seorang..penyusuri pelantar yang disediakan..Dikiri dan kanan menghala titik penghujung benua ini dipenuhi oleh hutan-hutan bakau yang berbagai spesis..cantik!..betapa indahnya alam ciptaan Tuhan ini bisik hati aku..en.somi sempat menerangkan sedikit sebanyak pengetahuan am tentang apa yang kami lihat..


Kami terus menyusuri laluan tersebut..kira-kira 1km untuk sampai ke titik selatan tersebut..walaupun agak jauh tidak pulak terasa penat..air ketika itu agak surut..sedih hati aku melihatkan banyak anak-anak pokok bakau dan ekosistemnya yang musnah akibat tumpahan minyak dari kapal-kapal dagang yang tidak bertanggungjawab dan sayangkan alam sekitar dan usaha menanam semula pokok bakau sedang giat diusahakan disamping itu guni-guni pasir sebagai benteng diletakkan dipesisir pantai untuk menahan ombak..dan akhirnya aku sampai jua kepenghujung...disebelah kanan berbalam-balam kepulauan Indonesia, kepulauan karimon rasanya..dulu aku pernah sampai kesana melalui jeti Kukup..hahaha...satu mimpi ngeri bila feri kami dilambung ombak tinggi..rata-rata teman-teman aku muntah kuning akibat dari itu..dan disebelah kiri pula kelihatan Pulau Singapura..


setelah itu kami terus menyusuri laluan untuk kembali tetapi mengikut jalan yang berlainan..disini pelbagai spesis siput dapat dilihat dengan jelas...besar-besar belaka...udara agak panas..menurut en.somi pohon-pohan bakau merupakan penahan angin  sebab itulah berada dibawah rimbunanannya badan terasa panas..kerana tiada angin langsung...tapi keseronokan membuat aku lupa kepada peluh yang mulai menyimbah seluruh badan..


hampir senja kami sampai ke pengkalan dan bertolak balik ke chalet..malam tu kami menikmati makanan laut..ketam goreng berlada disana sungguh sedap dan harga makanan pun kira oklah...aku tersenyum puas pada en.somi yang dari tadi memerhatikan aku meratah ketam goreng cili tanpa memandang orang sekeliling!!yang seronoknya ditengah laut terang benderang seolah-olah satu bandar besar ada disitu bila kapal-kapal dagang yang berderetan mulai membuka lampu-lampu bila menjelang malam..No comments:

Post a Comment