Saturday, 5 July 2014

Bertemu mereka-mereka yang telah pergi ...


Ramadhan bulan Suci ..kedatangannya dinanti...
Hari ini sudah melangkah keangka 8 Ramadhan...pantasnya ia berlalu...sepanjang Ramadhan ini aku telah melalui perkara-perkara yang pelik dalam tidur ku..hampir setiap malam..ya! setiap malam..kadang kala aku nampak akan tubuh ku sendiri..aku tak boleh nak bergerak..tak boleh nak menjerit..dan kerap mengingau..kata en.somi..mungkin awak diganggu oleh jin..wallahualam....nak dikatakan sebelum tidur aku tidak mengingati Allah tidak juga..amalan-amalan yang sering aku lakukan memang tidak pernah aku tinggalkan ..ianya bukan mimpi buruk tapi mimpi ini cukup meninggalkan kesan dihati...

malam-malam yang berlalu aku selalu bermimpi pergi suatu alam yang penghuninya rata-rata tidak aku kenali..kecil, besar, tua, muda semua tak aku kenali..yang pasti dalam kelompok itu mesti ada saudara mara ku yang telah meninggal dunia...ada kakak..abang..dan adik..juga kawan-kawan serta orang kampung yang telah meninggal dunia dengan penghidupan mereka yang aku sendiri susah nak ditafsirkan..tapi disatu tempat yang aku kira bukan didunia nyata...dua malam lepas aku mimpi bertemu mak ayah dalam sebuah masjid kaca..diriba mak ada seorang kanak-kanak seusia 5 atau 6 tahun memakai reben di kepala begitu manja diriba mak..mak ajak aku bersembahyang terawikh bersama..disebabkan masjid sudah penuh aku mengambil tempat paling hujung dan diatas permaidani paling hujung..semuanya tersenyum..pakaian mereka kemas dan bersih..begitu juga mak dan ayah..setelah aku sedar aku rasa kerinduan aku terubat pada mereka..setelah beristifar aku kembali tertidur..kali ini aku mimpi pula aruah hubby dalam pakaian sut baju melayu putih memegang tangan aku..mesra..tanpa sepatah bicara aku turut saja kemana hubby pergi..sampai disatu sudut hubby meninggalkan aku dengan sebuah beg galas..puas aku cari hubby tapi habby hilang...aku begitu sedih...
  Semalam.....lagi ramai saudara mara aku yang telah pergi juga muncul dalam tidurku...juga ada hubby..ada maklong, pak andak,mak, bak, semua berkumpul dirumah aku..aku membuka peti makanan.banyak buah pisang..besar-besar dan masak...aku berkata pada mak usu.( masih hidup) dan along anakku kita goreng pisang-pisang ni kita hidangkan untuk mereka..aku dan anak-anak ku gembira menggoreng-goreng pisang tersebut bagi menjamu mereka-mereka ini dirumah ku..aku berkata pada mak long..janganlah balik dulu..nanti saya dan along anakku akan menghantarnya pulang..tapi mak long dan tetamu-tetamu lain pulang juga...yang tinggal hanya hubby yang masih berbaring dikatil rumahku dan seorang budak lelaki remaja yang tidak aku kenali masih memasak sendiri goreng pisang dan memakan dengan lahab didapur rumah ku..aku berbaring disisi hubby dan memegang perutnya...begitulah semasa hayatnya..aku memang manja dengan hubby..kerap memeluk hubby dari belakang ditengkuknya..hubby senyum..dan mengajak aku pergi..kami kesatu jalan sambil berpegangan tangan..nak kemana kita ni bang?hubby diam sambil memegang tangan ku..dikiri kanan ada parit..nanti jatuh! jerit ku..aku tersedar dan memandang arah jam..jam 3 pagi...astarfirullahalazim!!! 
malam ni entah siapa pula muncul dalam mimpi ku....yang pasti aku tidak pernah lupa pada mereka-mereka yang telah pergi berhijrah kealam aruah dan ahli kubur semua..muslimin dan muslimat..mukminin dan mukminat..semoga Allah mengampunkan dosa-dosa mereka dan ditempatkan dikalangan roh-roh orang-orang yang beriman..dan sesungguhnya roh-roh mereka direhatkan dalam bulan Ramadhan ini dari azab kubur...
Dan tentu pasti, pada bila-bila masa maut datang menjengah, lalu merugilah orang-orang yang sentiasa ingat dia akan hidup selamanya..
Tuhan, ampuni dosaku, dosa ahli keluargaku, dosa nenek moyangku, dosa para sahabat dan taulanku, dosa para pemimpin ku, dosa guru-guruku , dosa jiran tetanggaku dan dosa orang Islam sekaliannya yang dahulu, kini dan akan datang. Moga kami semua melayari bahtera dunia di dalam kawalan dan tarbiyyah Mu, berlandas Islam yang kaffah dan tiada yang lain selain agamaMu yang syumul dan diri Mu sembahan kami semua. ALLAHu rabbi. 

Oh tuhanku..ALLAH…jadikanlah penghujung kami yang masih hidup dengan husnul khatimah..kau berikanlah nikmatMu yang agung buat muslimin muslimat yang sudah meninggalkan kami. Tidak layak untukku memikirkan sesuatu hal yang tak termampu kami fikirkannya. Kerana ALLAH itu selayak mengetahui perkara-perkara ghaib. 

Subhanallah.. ya, janji Allah itu pasti benar. setiap kali kita diuji dalam segala bentuk kesusahan, keperitan dan kesedihan, namun apabila kita ingat akan janji2Nya, kita semakin tenteram. itulah ayat2 pujukNya pada kita, tertulis dalam kalam cintaNya. sudah lama ditulisnya namun kita masih berdegil lantas tidak memandang ayat2 itu sebagai pemujuk hati kita, lalu mengharap pada manusia lain lebih dari berharap pada Tuhan kita yang Maha penyayang… moga Allah kekalkan hati ini untuk terus mengingatiNya dan hanya memohon pengharapan daripadaNya… 1 comment: